Planificarea carierei: în ce constă și ce etape ai de parcurs

Planificarea carierei reprezintă un proces pe care o persoană care își dorește să își construiască o carieră parcurge anumite etape până la obținerea scopului final:
– își conturează o direcție de carieră;
– își stabilește scopul pe care vrea să îl atingă;
– inițiază acțiuni în vederea atingerii scopului propus.

Planificarea carierei nu constituie o acțiune singulară. Este un proces continuu în care se caută un echilibru între scop și oferta educațională și ocupațională existentă, care se află într-o permanentă dezvoltare.

Pentru ca procesul de planificare al carierei să fie eficient, avem de parcurs câteva etape importante.

Planificarea carierei, un proces de autocunoaștere

Planificarea carierei, un proces de autocunoaștere

Autocunoașterea sau auto-evaluarea: o componentă esențială a procesului de planificare a carierei, este vitală atunci când vrei să îți planifici cariera.

Înainte de a lua orice decizie, sau de a o apuca pe un drum, trebuie să faci mai întâi cunoștință cu propria persoană. Să care îți sunt valorile și aptitudinile, să reflectezi asupra a ceea ce îți place să faci.

Nu este o etapă ușoară, deoarece intervine subiectivitatea și indulgența față de propria persoană. Trebuie să fii obiectiv și indulgent cu tine însuți. Autocunoașterea te va ajuta să îți descoperi punctele tari și punctele slabe și reprezintă o piatră de temelie pentru acțiunile viitoare.

Explorarea ocupațională – procesul prin care aduni informații despre oportunitățile pe care le oferă piața muncii și piața de formare profesională. Aceasta este o perioadă în care, de fapt, aduni informații. După ce ai stabilit ce îți dorești să faci, începi și te informezi.

Din fericire, oferta este bogată și ai de unde să alegi. Poți opta pentru cursuri de calificare autorizate și atestate, care te pot ajuta să învețe o meserie nouă. Domeniile sunt multe: agricultură și alimentație publică, estetică corporală, sănătate și asistență socială, electric, construcții și instalații, office, chimie, mecanică și echipamente.

De asemenea, ai opțiunea de a aprofunda domeniul în care profesezi deja. Cursuri de formare profesională în domeniul tău pot aduce informații noi. Cum societatea în care trăim este într-o continuă mișcare, este important să ții pasul cu schimbările, cu tehnologia, cu tot ce apare nou în domeniul tău.

Luarea deciziei și definirea obiectivelor – alegerea unei opțiuni din lista variantelor disponibile, întocmită în procesele anterioare, de autocunoaștere și de explorare ocupațională.

Poți să aprofundezi cunoștințele în domeniul în care profesezi deja, sau poți pur si simplu să o iei de la început. Pentru cei mai îndemânatici, pasionați de domeniul electric, de pildă, cărora le place să meșterească, există cursuri de electrician constructor sau cursuri de electromecanic. Persoanele pasionate de domeniul beauty au la dispoziție o multitudine de variante, care mai de care mai interesante.

Foarte multe persoane, care și-au stabilit deja ce vor să facă în viața profesională, sunt interesate de un curs de infirmieră, un curs de mecanic auto sau un curs de excavatorist. Societatea are nevoie de meseriași, iar cursurile care îți aduc o specializare pot constitui o bază solidă pentru viața ta profesională.

O dată ce ți-ai luat o decizie și ți-ai definit obiectivele, este timpul că treci la acțiune. Investește în tine, învață, stabilește-ți termene limită. Fă un plan și ține-te de el!

Promovarea personală – sistematizarea și prezentarea informațiilor despre propria persoană (interese, experiențe, calificări profesionale). De fapt, trebuie să îți construiești un CV foarte bun, o scrisoare de intenție, un portofoliu personal și să începi să te promovezi. Fie aplici la diverse anunțuri de angajare, fie apelezi la diverse modalități de a-ți promova cunoștințele (rețele sociale), important este să fii și să te menții vizibil.

Vom povesti pe larg, într-un articol viitor, despre ce trebuie să conțină un CV și cum poți să îl redactezi, astfel încât să fie demn de luat în seamă de către un viitor angajator.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.