Meseria, brățară de aur: cât de mult contează să îți placă meseria de ospătar/ chelner?

Ne trezim dimineața devreme. Alergăm în toate direcțiile. Muncim. Avem grijă de copii, de casă, de familie. Mergem la cumpărături. Vârtejul cotidian ne prinde, iar zilele se scurg una după alta cu viteza luminii. Deseori simțim nevoia să ne oprim. Să ne relaxăm. Să ne bucurăm. Și-atunci, mulți dintre noi alegem să ieșim cu prietenii, la o cafea, la un pahar cu vin, la o cină târzie. Unde ieșim? La o cafenea, la un bar, la o terasă, la un restaurant. Pe lângă prieteni sau membri familiei interacționăm cu cel care ne servește: un ospătar/ chelner. Și, după zile agitate, un ospătar/ chelner zâmbitor, calm, cu simțul umorului reprezintă un ingredient important pentru o ieșire reușită.

Centrul de Calificare si Pregătire Profesională organizează și cursuri de ospătar/ chelner

Centrul de Calificare si Pregătire Profesională organizează și cursuri de ospătar/ chelner

Cu ce se ocupă un ospătar/ chelner?

Ospătarul/ chelnerul asigură servirea consumatorilor cu băuturile și produsele alimentare solicitate, într-un local de alimentație publică. În activitatea sa, Ospătarul/ chelnerul folosește diverse materiale auxiliare: șervet, blocnotes, creion, chibrit, carnet de plăți, monedă divizionară, liste de preparate și băuturi, borderou de plăți și bonuri de marcaj. Pentru serviciul propriu-zis sunt necesare: tacâmuri, veselă, pahare, sticle, platouri, clești, măsuțe pentru transportul preparatelor, masă de serviciu, mese pentru consumatori, scaune flori, șervețele etc.

Obligațiile unui ospătar/ chelner sunt multiple: să întâmpine clienții și să-i însoțească până la locul de servire a mesei; să le dea sfaturi și să facă recomandări în alegerea meniului și a băuturilor; să preia comenzi; să servească mâncăruri și băuturi; să asiste clienții atât la bar, cât și la masă; să finiseze mâncărurile la masă atunci când este necesar (flambare, tăiere etc.); să participe la pregătirea meniurilor și a listelor de băuturi; să întocmească nota de plată, să accepte cecuri, cărți de credit; să opereze casa de marcat; să pregătească și să aranjeze sălile de mese; să rezolve sau să transmită plângerile către bucătărie sau alte departamente.

Pe lângă faptul că un ospătar/ chelner trebuie să știe să facă toate cele de mai sus, este la fel de important ca acesta să știe să fie amabil, politicos, calm, să zâmbească, să aibă simțul umorului, să îi placă oamenii și să socializeze. Eventualele stângăcii îi vor fi cu siguranță iertate de către clienți dacă știe să se facă plăcut.

Cum te califici pentru meseria de ospătar/ chelner?

Chiar dacă ai toate calitățile necesare pentru a lucra pe un asemenea post, de cele mai multe ori ți se cere o diplomă care să ateste calificarea pe care o deții. Tocmai de aceea este necesar să faci un curs de ospătar/ chelner/ vânzător în unități de alimentație publică, în urmă căruia vei obține o diplomă autorizată și recunoscută, atestată de Ministerul Muncii.

Informații utile despre cursul de curs de ospătar/ chelner/ vânzător în unități de alimentație publică organizat de Centrul de Calificare și Pregătire Profesională:

Domeniul: Turism si alimentație publică, Cod N.C. 5123.2.1
Program: Calificare Nivelul 3 CNC, Curs Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație
Durata: 20 săptămâni
Preț: 900 lei
Taxa de examinare: 50 lei

Condiții de acces la cursul de ospătar/ chelner/ vânzător în unități de alimentație publică: minim 10 clase absolvite, apt din punct de vedere medical.

Competențele dobândite de cursanți în urma obținerii unei diplome acreditate sunt următoarele: comunicare si numerație, utilizarea calculatorului și prelucrarea informației, comunicare în limbă străină, asigurarea calității, dezvoltare personală, igiena și securitatea muncii, lucrul în echipă, organizarea activității unităților de alimentație și turism, promovarea produselor și serviciilor, psihologia consumatorului, evidență operativă, servirea preparatelor, servirea băuturilor, alcătuirea meniurilor, comportament profesional.

Cei care au deja experiență în acest domeniu și nu mai au nevoie să facă un astfel de curs au posibilitatea parcurgerii unei evaluări în urma căreia vor obține diplomă autorizată și recunoscută, atestată de Ministerul Muncii.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.