Cu ce se ocupă un maseur și cum devii unul?

Un maseur este un specialist care oferă clienților servicii de masaj în scop terapeutic sau de menținere a sănătății. Masajul s-a practicat din cele mai vechi timpuri, chiar dacă la începuturi nu i se cunoșteau cu exactitate efectele fiziologice și medicale, însă i se recunoșteau și i se apreciau efectele benefice.

Masajul era răspândit în China, India și Egipt, dar și la alte popoare din trecutul îndepărtat, care atinseseră un grad înalt de civilizație și cultură. Numeroase documente din istoria Egiptului antic şi despre medicina tradiţională chineză atestă că masajul era folosit în scopuri medicale de peste trei mii de ani. În China existau medici maseuri, pe lângă medici herborişti (tratamente cu plante) şi medici acupunctori. In India antică, masajul consta din neteziri, presiuni şi frământări ale părţilor moi începând cu faţa şi terminând cu membrele. Pentru prima dată în istorie, grecii antici au folosit masajul ca mijloc de pregătire fizică a diferitelor categorii de atleţi.

Centrul de Calificare si Pregătire Profesională organizează și cursuri de maseur

Centrul de Calificare si Pregătire Profesională organizează și cursuri de maseur

Care sunt principalele atribuții ale unui maseur?

Apasă cu degetele sau cu mâinile diferite părţi ale corpului.
Examinează starea de sănătate a ţesuturilor, tonusul muscular şi mobilitatea pacientului.
Se consultă cu clienţii în ce priveşte istoricul medical şi orice alte probleme legate de tensiune musculară şi/ sau durere ale acestora, pentru a stabili măsura în care este necesară efectuarea masajului.
Propun şi/ sau elaborează planuri de tratament în care specifică tipul de masaj ce urmează a fi efectuat (masaj reflexogen, somatic, terapeutic).
Prepară şi combină unguentele/ uleiurile de masaj şi le aplică pe ţesutul cutanat al clienţilor.
Masează muşchii şi ţesuturile moi ale corpului uman, pentru a îmbunătăţi sau a menţine starea de sănătate a acestuia.
Se consultă cu alţi specialişti din domeniul sănătăţii (fizioterapeuţi, ortopezi, medici din alte specialităţi şi psihologi) pentru a elabora planuri de tratament corespunzătoare.
Oferă pacienţilor informaţii şi sugestii în legătură cu tehnicile de îmbunătăţire a posturii corporale şi a tonusului muscular, de relaxare şi de efectuare a exerciţiilor de recuperare.

Ocupația de maseur presupune o sferă largă de competențe pentru desfășurarea activității si anume: asigurarea condițiilor igienico-sanitare în cabinetul de masaj si personale, autopregătirea în vederea efectuării masajelor, efectuarea activităților necesare pregătirii pacienților și aplicarea masajului somatic. Maseurul poate dobândi competențe suplimentare prin perfecționare profesională (de aplicare a masajului terapeutic, masajului reflexogen și/sau drenajul limfatic). De asemenea, este necesară și o pregătire prealabilă de specialitate care presupune cunoștinte de anatomie si fiziologie, precum și fiziopatologie și patologie clinică și abilități practice.

Ce aptitudini trebuie să aibă un bun maseur?

La baza profesiei de maseur stau atât apitudinile fizice, cât și psihice, pentru că tehnica și metodele de masaj se învață și se desăvârșesc prin practică.

Maseurul trebuie să fie sănătos și rezistent la stres. De asemenea, trebuie să aibă o musculatură bine dezvoltată, mobilitate articulară, putere de concentrare, capacitatea de a-și doza efortul și de a se orienta repede în orice situație. Deoarece va fi pus în situația în care va lucra mai multe ore, maseurul trebuie să fie calm și să știe să își dozeze energia.

Informații utile despre cursul de maseur:

Domeniul: Sănătate și asistență socială (Cod COR 325501)
Durata: 4 săptămâni
Pret: 1000 lei
Taxa de examinare: 50 lei

Competențele dobândite de cursanți în urma obținerii unei diplome acreditate sunt următoarele: comunicarea la locul de muncă, asigurarea condițiilor igienico-sanitare, asigurarea perfecționării profesionale, întocmirea documentelor de evidență, planificarea ședinţelor de masaj, pregătirea cabinetului de masaj, aplicarea masajului somatic, autopregătirea în vederea efectuării masajelor, stabilirea tehnicilor și formelor de masaj.

Condiții de acces la programul Curs Calificare Maseur: minim 8 clase absolvite, apt din punct de vedere medical.

Un curs de maseur profesionist te va ajuta foarte mult, fiindcă este o meserie foarte căutată. Dacă vrei să devii maseur, te așteptăm la Centrul de Calificare și Pregătire Profesională. La noi te poți înscrie la cursul de calificare ca maseur și, la final, vei obține o diplomă recunoscută la nivel național și internațional. Vei putea profesa oricând și oriunde cu o astfel de diplomă, iar investiția în acest curs va fi minimă, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului petrecut în perioada de pregătire.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.