Echipa noastră | Raul, formator: ”Oamenii pe care îi întâlnesc reprezintă cea mai interesantă experiență.”

Din dorința de a ne cunoaște mai bine, voi cei care vreți să ne treceți pragul și să vă înscrieți la oricare dintre cursurile noastre de calificare și pregătire profesională, am considerat că este util să ne cunoașteți mai bine echipa noastră. În spatele fiecăruia dintre formatorii noștri stă o poveste. Iar poveștile sunt făcute pentru a fi povestite.

Este mai ușor să treci pragul unei case, atunci când ești oarecum familiarizat cu oamenii care locuiesc în ea. Iar Centrul de Calificare și Pregătire Profesională ar putea fi casa ta, pentru o perioadă de timp. Echipa noastră, membrii familiei noastre, este formată din oameni dedicați, care pun pasiune în ceea ce fac.

Raul Roland Pantel a absolvit Facultatea de Hidroenergetică din cadrul Politehnicii București, ulterior făcându-și masteratul în Managementul Sistemelor Energetice. S-a alăturat echipei Centrului de Calificare si Pregătire Profesională în septembrie 2020 și este formator pentru cursurile de electrician și electromecanic la centrul nostru din București. Se consideră a fi o persoană pozitivă, cu bune aptitudini de leader și foarte organizat.

Raul, formator pentru cursurile de electrician și electromecanic la centrul nostru din București

Raul, formator pentru cursurile de electrician și electromecanic la centrul nostru din București

Cu ce te-ai ocupat înainte de a fi formator?

Activitatea de formator este o activitate pe care o fac pe lângă jobul pe care îl am. După terminarea facultății am activat în domeniul construcțiilor și în domeniul instalațiilor electrice/ ventilație/ sanitare.

Cum ai ajuns să faci asta și care au fost motivele acestei schimbări de carieră?

Mi-a plăcut foarte mult ideea de a deveni formator. A fost o idee care mi-a surâs foarte mult deoarece mi-am dorit să intru în legătură mult mai strânsa cu persoanele care vor să pornească pe acest drum și își doresc să devină electrician și/ sau electromecanic.

Ce calități/ aptitudini/ abilități consideri că ar trebui să aibă o persoană care vrea să devină formator?

Cel care vrea să devină formator trebuie să aibă câteva calități: să fie răbdător (nu este chiar uțor să lucrezi cu oamenii, întâlnești diferite caractere și trebuie să știi să te pliezi pe fiecare om în parte), să aibă puțin curaj (e dificil uneori să te afli în fața mai multor oameni, să le vorbești, să te faci înțeles), calm și cu stăpânire de sine. Sunt calitățile pe care trebuie să le aibă orice persoană care își dorește să devină profesor.

Cum ți s-a schimbat viața profesională/ cariera în urma acestei decizii?

Faptul că am devenit formator m-a ajutat foarte mult să înțeleg mai bine problemele cu care se confruntă în activitățile de zi cu zi tehnicienii. Să fiu aproape de ei, să înțeleg ce îi mulțumește și cu ce dificultăți se confruntă mi-a fost de folos să înțeleg mai bine această meserie. Ca să pot să vin cu soluții la problemele lor trebuie, mai întâi, să înțeleg cu ce se confruntă.

Care sunt responsabilitățile unui formator?

Un formator, ca orice profesor în general, trebuie să știe să se facă foarte bine înțeles. Este important nu doar să știi multe lucruri, trebuie să știi cum să să transmiți informațiile celorlalți, astfel încât oamenii să plece lămuriți când ies pe ușa sălii de curs.

De asemenea, formatorul are, cumva, obligația să își definească obiectivele pe care vrea să le atingă, încă de la începutul cursului. Și, mai ales, trebuie să se asigure, la finalul cursului, că și-a atins acele obiective.

Formatorul trebuie să știe să se pună și în locul celor care vin la cursurile sale, să înțeleagă că nu toți au experiență și domeniul în care vrea să se califice și să se asigure că, la terminarea cursului, cursantul este capabil să activeze în domeniul penru care s-a pregătit. Modalitatea de predare trebuie să fie interactivă, formatorul având responsabilitatea de a păstra o legătură strânsă cu toți cursanții.

Care a fost cea mai interesantă experiență de când ai devenit formator?

Oamenii pe care am șansa de a-i întâlni la fiecare serie de cursuri în parte reprezintă cea mai interesantă experiență de când am devenit formator. Așadar, îmi este dificil să menționez o singură experiență. Mă bucură foarte tare faptul că reușesc întotdeauna să păstrez legătura cu toți cursanții, chiar și după terminarea unei serii de curs. Ne consultăm unii cu ceilați în diferite probleme pe care le întâmpinăm în activitățile zilnice și încercăm, împreună, să identificăm cele mai eficient soluții pentru acestea.

Cum crezi se schimbă viețile oamenilor care participă la cursurile tale?

Pentru persoanele care întră în contact, pentru prima dată, cu acest domeniu, cu siguranta că impactul este unul major. Majoritatea celor care vin la cursurile mele își doresc o reconversie profesională și, de cele mai multe ori, aceștia sunt recunoscători și apreciază tot efortul depus pentru a-i face să înțeleagă toate fluxurile și modurile de funcționare ale instalațiilor electrice.

Enumeră 3 cuvinte care te definesc:

Harnic
Înțelegător
Perseverent

Ce înseamnă ocupația de electromecanic?

Calificarea de electromecanic oferă absolventului capacitatea de a realiza asamblarea, încercarea, punerea în funcțiune, exploatarea și repararea sistemelor electromecanice.

Ce presupune un curs de electromecanic?

Acest curs durează 10 săptămâni iar o parte din competențele dobândite de cursanți în urma obținerii unei diplome acreditate sunt următoarele: aplicarea legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă în domeniul electromecanic, aplicarea cerinţelor sistemului de management al calităţii, citirea şi înţelegerea desenelor tehnice, citirea şi înţelegerea schemelor electrice, utilizarea mijloacelor moderne de comunicare, utilizarea terminologiei tehnice de specialitate, utilizarea materialelor electrotehnice, utilizarea aparatelor electrice de măsură, asamblarea părţilor componente ale sistemelor electromecanice, verificarea materialelor, realizarea bobinelor, depanarea şi recondiţionarea bobinelor, montarea / demontarea bobinelor sistemelor electromecanice, montarea, demontarea şi repararea motoarelor electrice, punerea în funcţiune a sistemelor electromecanice, testarea performanţei şi securităţii sistemelor electromecanice, întreţinerea sistemelor electromecanice.

Echipa noastră, indiferent că vorbim despre oamenii de la Buzău, Târgu Jiu, Deva, București sau Alba Iulia, este formată din oameni frumoși, care pun pasiune și bucurie în ceea ce fac.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.