A fi apicultor nu este doar o meserie. Este o pasiune.
A fi apicultor nu este doar o meserie. Este o pasiune care poate fi practicată în paralel cu alte activități. Apicultorul exploatează şi are grijă de familiile de albine pe parcursul unui an calendaristic. De asemenea, execută lucruri de întreţinere şi reparare a stupilor, aplică tratamente preventive şi curative, realizează hrănirea pe timpul iernii, efectuează operaţii de extracţie a produselor apicole (miere, ceară, polen, păstură, lăptişor de matcă, propolis, venin de albine), prelucrează şi comercializează produse apicole.
Ce calități ar trebui să aibă un apicultor?
Această ocupație este interesantă și aduce multe satisfacții, dacă cel care se ocupă de albine este dispus să își asume și anumite riscuri. Comportamentul albinelor poate fi uneori imprevizibil, tocmai de aceea apicultorul trebuie să fie foarte atent și să cunoască principalele metode și reguli pentru păstrarea albinelor, tehnologia insectelor care iernează.
Unui apicultor trebuie să îi placă munca susținută în aer liber, trebuie să dea dovada unei memorii vizuale bune, să aibă multe cunoștințe despre albine, despre comportamentul lor și despre felul cum trăiesc. De asemenea, este bine dacă celui care se ocupă de creșterea albinelor îi place munca manuală. Deoarece, în acest proces, va trebui să facă rame, să repare echipamente, să izoleze stupii. Este util să știe cum se folosesc uneltele de care are nevoie în realizarea muncii sale.
Cu ce se ocupă un apicultor?
Apicultorul este persoana care pregăteşte familiile de albine şi stupii pentru iernare (hrăniri, tratamente, organizarea cuibului, inventarul stupilor, reparaţii, izolarea stupilor). Hrăneşte familiile de albine pe parcursul iernii şi verifică starea de sănătate a albinelor după perioada de iernare. Monitorizează constant comportamentul albinelor în funcţie de care stabileşte starea de sănătate a acestora. Ţine o evidenţă a fiecărei familii de albine privind modul de iernare, comportamentul mătcii, al albinelor, posibili dăunători în stup, tratamente utilizate etc.
De asemenea, apicultorul execută lucrări de revizuire a stupinelor, inventarul stupilor, curăţire şi reparaţii. Identifică şi evaluează zonele melifere şi estimează perioadele cele mai potrivite pentru stupăritul pastoral. Organizează stupăritul pastoral, în funcţie de perioadele de înflorire ale salcâmului, teiului, florii soarelui etc. şi estimările meteorologice. Realizează extracţia mierii, după fiecare cules sau nu, în funcţie de cantitatea obţinută, prelucrează şi depozitează corespunzător produsele recoltate.
După ultimul cules, administrează tratamente familiilor de albine, stabileşte tipul şi necesarul de materii prime şi materiale necesare întreţinerii exploatării apicole, evaluează necesarul de hrană pentru albine, pentru iarnă, asigură amplasamentul stupinei (în sezonul activ) şi vatra de iernare (în sezonul rece).
Apicultorul asigură măsuri de prevenire a intoxicării albinelor şi produselor apicole, realizează acţiuni de combatere a dăunătorilor din stupi, valorifică produsele apicole obţinute într-un sezon apicol, evaluează eficienţa unei zone melifere – cantitatea de miere ce poate fi culeasă de albine dintr-o zonă meliferă. În staţiunile apicole, aplică măsuri de îmbunătăţire a bazei melifere.
Cum devii apicultor?
Majoritatea apicultorilor s-au specializat în apicultură prin încercări și erori, stăpânind profesia chiar la locul de muncă, vizionând fotografii, videoclipuri ale colegilor, împărtășind experiența lor. Acest meșteșug se poate deprinde în propria stupină, chiar dacă aceasta constă dintr-un singur stup.
Apicultorii sunt instruiți de școlile și colegiile tehnice agricole sau zootehnice. Instituțiile de învățământ tehnic secundar sunt situate în locuri în care industria este bine dezvoltată. Specialitatea apiculturii a fost introdusă de universitățile agricole.
Informații utile despre cursul de apicultor
Dacă nu ai avut posibilitatea să mergi la o instituție de învățământ specializată, mai există, întotdeauna, posibilitatea absolvirii unui curs de apicultor. Investiția într-un asemenea curs este mică, acesta costă 450 de lei și durează 10 săptămâni. Cursul este acreditat in conformitate cu standardele ANC si autorizat de către Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesională.
Documentele necesare pentru înscrierea la curs sunt: act de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie, act studii – minim 8 clase absolvite și adeverință medicală eliberată de medicul de familie – apt curs „Apicultor”.
Competențele pe care le obține persoana care termină cursul de apicultor sunt următoarele: comunicarea la locul de muncă, munca în echipă, perfecționarea pregătirii profesionale, aplicarea N.P.M., N.P.S.I. și a normelor sanitar-veterinare, aprovizionarea cu materii prime și materiale, întocmirea planului de venituri și cheltuieli în stupină, întocmirea documentelor specifice în stupină, pregătirea familiilor de albine pentru perioada de iernare, organizarea lucrărilor de primăvară în stupină, organizarea stupăritului pastoral, înmulțirea familiilor de albine, asigurarea stării de sănătate a albinelor, recoltarea și condiționarea produselor apicole, valorificarea produselor apicole, îmbunătățirea bazei melifere.
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!
Autor – Ileana Adamescu
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!