Asistentul personal, nu doar un angajat ci un prieten

Ce este asistentul personal?

Asistentul personal este acea persoană, angajată prin contract individual de muncă, care se ocupă de o persoană (copil sau adult) cu handicap, care se află în imposibilitatea de a avea grijă singur/ singură de propria persoană. Asistentul personal poate să fie o rudă sau un prieten al persoanei cu handicap sau poate să fie un asistent personal profesionist.

Potrivit prevederilor Legii nr. 448/ 2006 asistentul personal este „persoana care supraveghează, acordă asistență și îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap„.

 

Cursuri de asistent personal în Deva, Hunedoara, Gorj, Buzău sau Alba - Centrul de calificare și Pregătire Profesională

Cursuri de asistent personal în Deva, Hunedoara, Gorj, Buzău sau Alba – Centrul de calificare și Pregătire Profesională

Cu ce se ocupă un asistent personal?

Pe înțelesul tuturor: asistentul personal îngrijește o persoană care nu se poate îngriji singură.

Asistenții personali au obligația să stabilească, împreună cu clienții lor și cu membrii familiei acestora sau cu reprezentanții legali, un set de reguli după care își desfășoară activitatea zilnică. Aceste reguli ar trebui să fie stabilite în special cu acordul și participarea membrilor familiei, a personalului medical specializat sau a unor instituții care oferă servicii medicale prin deplasarea la domiciliu, în scopul verificării bolnavului și stabilirii unui protocol ce urmat în cazul în care starea de sănătate a persoanei îngrijite se înrăutățește în mod vizibil.

Printre sarcinile unui asistent personal se numără și efectuarea pregătirilor necesare unei deplasări. Aceasta include și aspectele organizatorice sau administrative ale unei relocări.

Asistentul personal profesionist se ocupă, în principal cu următoarele lucruri:
– realizează o planificare realistă și corectă a activităților cotidiene;
– sprijină beneficiarul în procesul de integrare în familia asistentului personal profesionist;
– asistă/ sprijină beneficiarul în găsirea/ păstrarea unui loc de muncă;
– sprijină beneficiarul pentru a desfășura activități în familie și comunitate;
– sprijină beneficiarul în vederea asigurării recuperării pe diferite planuri, atingerea unui nivel funcțional maxim și reabilitarea sa prin educație continuă, dezvoltarea autonomiei personale și formarea unei imagini de sine pozitive;
– promovează drepturile beneficiarului și asigură respectarea lor.

Ce drepturi are asistentul personal?

Asistentul personal, angajat cu contract de muncă, are aceleași drepturi ca orice altă persoană angajată. Acesta are dreptul la un salariu stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Valoarea salariului asistenților personali este diferențiată în funcție de vechimea în muncă. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2022, după aplicarea cotelor procentuale ale contribuțiilor sociale corespunzătoare asiguratului, salariul de bază pentru asistentul personal cu gradația 0 al adultului cu handicap grav este de 2.550 lei brut, respectiv 1.524 lei net.

Să devii asistent personal este ușor. Dacă îți dorești să faci asta, dacă ai răbdare cu oamenii, dacă ești empatic și vrei să întinzi o mână de ajutor celor mai neajutorați, poți să te înscrii la un curs acreditat la Centrul de Calificare și Pregătire Profesional, la oricare dintre centrele noastre din Deva, Hunedoara, Gorj, Buzău sau Alba. Durează 10 săptămâni, costă doar 800 de lei, iar la finalul cursului de asistent personal primești o diplomă avizată de Ministerul Muncii, recunoscută național și internațional. Ce ai de făcut? Completezi un formular de înscriere, pregătești un dosar care conține câteva documente (carte de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie – dacă este cazul, acte de studii – minim 8 clase absolvite și adeverință medical) și poți începe.

Competențele pe care le obține persoana care termină cursul de apicultor sunt următoarele:

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.