Cum devii Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal?

Pentru a deveni Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal (DPO, conform denumirii în engleză, Data Protection Officer), trebuie să parcurgi o serie de pași și să îndeplinești anumite cerințe. Responsabilul cu Protecția Datelor cu Caracter Personal este o funcție crucială în cadrul organizațiilor, în special în contextul Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) al Uniunii Europene.

Cum devii Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal?

Cum devii Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal?

Iată cum poți deveni un DPO:

 1. Obține cunoștințe solide despre protecția datelor:
  • Înțelegerea regulamentelor relevante, cum ar fi GDPR în Uniunea Europeană sau legile privind protecția datelor din alte jurisdicții, este esențială. Studiază aceste reglementări și obține o cunoaștere solidă a principiilor și cerințelor lor.
 2. Educație și pregătire profesională:
  • Deși nu există o cale unică pentru a deveni Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal, este recomandat să ai un fundal în domeniul juridic, al securității cibernetice, al tehnologiei informației sau al managementului informațiilor. Poți obține o diplomă într-un domeniu relevant sau să urmezi cursuri specializate în protecția datelor.
 3. Experiență în domeniu:
  • Experiența anterioară în gestionarea datelor sau în domeniul juridic poate fi un atu. Mulți Responsabili cu Protecția Datelor cu Caracter Personal au o experiență anterioară în domenii precum dreptul, securitatea cibernetică sau managementul informațiilor.
 4. Certificări relevante:
  • Obținerea certificărilor relevante în domeniul protecției datelor poate consolida credibilitatea și abilitățile tale. Certificările populare includ “Certified Information Privacy Professional” (CIPP) și “Certified Information Security Manager” (CISM).
 5. Cunoștințe tehnice:
  • Întrucât protecția datelor are o componentă tehnică semnificativă, este util să ai cunoștințe despre securitatea informatică, criptografie și alte aspecte tehnice relevante.
 6. Înregistrează-te ca Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal:
  • În multe cazuri, trebuie să te înregistrezi oficial ca Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal în organizația ta sau în organismul de reglementare relevant din țara ta. Verifică cerințele locale și regionale pentru această înregistrare.
 7. Dezvoltă abilități de comunicare:
  • Un Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal trebuie să fie capabil să comunice eficient cu toate nivelurile dintr-o organizație. Dezvoltă abilități de comunicare și de negociere pentru a facilita implementarea politicilor de protecție a datelor.
 8. Păstrează-te la curent:
  • Protecția datelor este un domeniu în continuă schimbare. Fii dispus să te menții la curent cu ultimele dezvoltări legale și tehnologice pentru a asigura conformitatea organizației tale.
 9. Lucrul cu organizația: Un Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal trebuie să colaboreze cu toate departamentele și echipele din organizație pentru a se asigura că toate aspectele legate de protecția datelor sunt acoperite și implementate corect.
 10. Respectarea standardelor etice: Un Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal trebuie să fie etic și să respecte confidențialitatea datelor cu caracter personal. Fii pregătit să iei decizii în interesul protecției datelor, chiar și atunci când acestea pot implica responsabilități și riscuri.

În concluzie, pentru a deveni un Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal, trebuie să dobândești cunoștințe, experiență și să îndeplinești cerințele legale și de conformitate relevant pentru țara și regiunea ta. Este o meserie importantă, având în vedere creșterea preocupărilor privind protecția datelor cu caracter personal în era digitală. Poți face asta absolvind cursul de Responsabil cu Protectia Datelor cu Caracter Personal din cadrul Centrului De Calificare și Formare Profesională. Așadar, dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție! Găsești pe site-ul nostru informații concrete despre fiecare curs de calificare în parte, inclusiv costuri și acte necesare. Și, dacă ai nelămuriri sau vrei să te înscrii la oricare dintre cursuri, ne poți suna oricând.

Dacă ai absolvit unul din cursurile noastre, ne poți trimite părerea ta despre experiența pe care ai avut-o pe adresa de email: office@calificare-evaluare.ro. Astfel, ai și tu șansa de a-i ajuta pe alții să facă o schimbare! Iți mulțumim!

Autor – Ileana Adamescu

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.