Care sunt avantajele unui nou început de carieră?

Niciodată nu e prea târziu să o iei de ca capăt, nici măcar atunci când vine vorba de carieră și de viața profesională. Felul în care era percepută noțiunea de profesie s-a schimba foarte mult de-a lungul anilor. În urmă cu câteva zeci de ani, oamenii terminau o școală, își găseau sau li se repartiza un loc de muncă, munceau acolo toată viața și ieșeau la pensie. Lucrurile erau simple. Le plăcea acel loc de muncă, nu le plăcea, munceau. Mergeau la serviciu zi de zi, aveau o rutină. Nu se gândeau prea mult cât de mult conta fericirea la locul de muncă, fiindcă știau că nu prea existau alternative.

În prezent, lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba de un nou început de carieră. Acum, un loc de muncă potrivit poate să fie echivalent cu un echilibru între viața personală, de familie și cea profesională. Este esențial să avem un job care, într-o formă sau alta, să fie în armonie cu misiunea personală. Când simțim că locul de muncă nu ne mai împlinește din acest punct de vedere, ne pierdem motivația și începem să căutăm altceva.

Un nou început de carieră presupune și renunțarea la limitele pe care ți le-ai impus

Un nou început de carieră presupune și renunțarea la limitele pe care ți le-ai impus

Reconversia profesională sau un nou început de carieră

Iată cum căutarea generațiilor anterioare a unui loc de muncă suficient de bun, adică suficient de bine plătit, încât să asigure nevoile și dorințele de bază, s-a transformat astăzi, pentru multe persoane, în căutarea unui loc de muncă prin care își îndeplinesc misiunea și ating fericirea într-un sector important al vieții lor.

Dacă simți că actualul loc de muncă nu te mai mulțumește, nu se mai potrivește cu viața ta de familie, nu mai este în armonie cu propria persoană, cel mai probabil este un semn că a venit momentul să te reinventezi, să iei în calcul foarte serios reconversia profesională. Te va ajuta să lucrezi la împlinirea misiunii tale și va fi în concordanță cu valorile tale personale fundamentale. Există mitul conform căruia reconversia profesională este o opțiune potrivită doar pentru cei mai tineri. Însă, în realitate, poți face o schimbare profesională majoră la orice vârstă. Este necesar, însă, să înveți să-ți depășești credințele limitative. Și o să ai parte de un nou început.

Cum o iei de la capăt?

Reconversia profesională sau reorientarea profesională este, de fapt, un proces pe care îl poate parcurge orice adult pentru a putea să lucreze într-un domeniu complet diferit față de ceea ce face în prezent. Cu alte cuvinte, înveți, obții o calificare sau te specializezi să faci altceva.

Chiar dacă ai lucrat toată viața într-un birou, într-o bancă, în IT sau în imobiliare, este foarte posibil să conștientizezi că, de fapt, ție îți place domeniul beauty. Sau ai descoperit că îți place foarte mult să mergi la sală și vrei să devii instructor de fitness. Poate că, datorită unei experiențe personale în care ai decis să schimbi stilul de viață și să slăbești, descoperi că vrei să îți împarți experiența proprie cu alții și să îi ajuți să își schimbe, la rândul lor, stilul de viață.

Oricare dintre opțiunile de mai sus sunt viabile și avem la îndemână soluții concrete atunci când decidem că este cazul să facem o schimbare. Avem nevoie de puțină ambiție, timp, suportul familiei și niște curaj. Curajul de a face o schimbare.

Ce presupune un nou început de carieră?

E simplu. Un nou început de carieră presupune curajul de a schimba ceva, capacitatea de a învăța lucruri noi, răbdare, încredere în propria persoană că SE POATE. Indiferent că ai 25, 30 sau 45 de ani, poți să faci o schimbare în plan profesional. Poți să alegi alt drum. Poți să găsești un nou job care să-ți aducă și alte satisfacții pe lângă cele financiare. Ai multe oportunități să găsești un loc de muncă în armonie cu valorile și misiunea ta. Trebuie doar să deschizi ochii, să îndrăznești să crezi în propria persoană, să te informezi cu privire la ceea ce îți dorești să faci și să începi să faci primii pași în direcția respectivă. Nu vârsta este cea care te ține pe loc, ci limitele pe care ți le impui.

În funcție de ceea ce ai stabilit că vrei să faci pe viitor, poți face niște cursuri care te vor ajuta să îți găsești echilibrul și armonia după care tânjești, din punct de vedere profesional.

La Centrul de Calificare și Pregătire Profesională ai o gamă variată de cursuri pe care le poți faci. Scopul nostru îl constituie educarea și încurajarea persoanelor în vederea pregătirii și perfecționării profesionale, a calificării și recalificării, prin organizarea de cursuri într-o multitudine de domenii. Așadar, dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție! Găsești pe site-ul nostru informații concrete despre fiecare curs de calificare în parte, inclusiv costuri și acte necesare. Și, dacă ai nelămuriri sau vrei să te înscrii la oricare dintre cursuri, ne poți suna oricând.

Autor – Ileana Adamescu

 

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.