O infirmieră nu este doar o îngrijitoare. Este un om printre oameni.
Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, o infirmieră este o persoană calificată care îngrijește bolnavii la infirmerie și face parte din personalul sanitar auxiliar care lucrează într-un spital, într-o policlinică, într-un dispensar.
Dacă vrei să devii infirmieră, ai nevoie de o calificare. Cum faci asta? E simplu! Faci un curs specializat la Centrul de Calificare și Pregătire Profesională, obții un Certificat de Calificare recunoscut intern și internațional și începi să profesezi.
Profesia de infirmieră este inclusă în Nomenclatorul “Clasificarea ocupaţiilor din România”, la domeniul “Sănătate, igienă, servicii sociale”, având codul 513204. Rolul infirmierei atât în cadrul echipei de îngrijire din spitale, cât şi în îngrijirile la domiciliu, este deosebit de important. Ea contribuie, în special, la asigurarea nevoilor fundamentale aflate la baza piramidei lui Maslow, şi anume confortul fizic al pacientului şi nevoile fiziologice ale persoanei îngrijite.
Cu ce se ocupă o infirmieră?
În primul rând, asigură îngrijirea pacientului, participă la menţinerea unui climat plăcut, care să îi uşureze viaţa. De asemenea, o infirmieră asigură alimentaţia la pat a pacienţilor nedeplasabili, aranjează şi schimbă lenjeria de pat şi corp, menţine contactul cu pacienţii şi îi încurajează. Crează o atmosferă de confort şi încredere, asigură aplicarea măsurilor de dezinfecţie și acordă primul ajutor în caz de urgenţe medicale.
De ce este nevoie de o infirmieră?
Pentru că, pentru unii pacienţi, chiar şi lucrurile cele mai simple devin dificile, cum ar fi servirea mesei, îmbrăcatul sau igiena personală. Și au nevoie de ajutor în acest sens. Dacă un copil este ușor de îngrijit, un adult necesită mai multă atenție pentru că este mai temperamental sau este în suferință.
Infirmiera trebuie să rămână calmă şi calculată, mai ales în situaţii de criză. Calitatea serviciilor ei nu trebuie să fie influențată de caracterul pacientului sau de gradul de durere sau disconfort pe care acesta îl resimte. Pot apărea situaţii neprevăzute, starea de sănătate a bolnavului se poate înrăutăţi rapid şi atunci infirmiera trebuie să fie lucidă, stăpână pe sine și să acționeze mereu în interesul bolnavului.
Ce presupune meseria de infirmieră?
Aceasta profesie presupune de cele mai multe ori flexibilitate, răbdare şi rezistenţă fizică. Dorinţa de a ajuta, împreună cu o atitudine pozitivă, înţelegătoare, empatie sunt calităţile pe care trebuie să le aibă o infirmieră pentru a face faţă acestui job.
Infirmiera îşi exercită activitatea în mediu spitalicesc sau extraspitalicesc, în sectorul medical, medico-social sau social. Îngrijirea bolnavului este o muncă grea, care cere serioase eforturi şi un aport intelectual apreciabil. Serviciul de 8 ore în ajutorul dat bolnavilor, gărzile de noapte alternate cu serviciul de zi, mediul infecţios în care lucrează o mare parte a cadrelor medicale şi grija faţă de suferinţele bolnavilor fac ca îngrijirea bolnavului să ceară o muncă încordată din partea personalului medico-sanitar.
Ce alte responsabilități mai are o infirmieră?
Petrecând majoritatea timpului de muncă printre bolnavi, în condiţii de muncă încordată şi de cele mai multe ori în mediu infecţios, trebuie să-şi organizeze în aşa fel modul de viaţă încât sa suporte cu uşurinţă eforturile cerute de munca profesională.
Infirmiera trebuie să acorde o grijă deosebită igienei sale personale. Ea trebuie să fie exemplu de curăţenie. O grijă deosebită trebuie să acorde mâinilor, care reprezintă unul dintre cele mai valoroase instrumente ale oricărui cadru sanitar. Infirmiera trebuie să se prezinte în mod regulat la controalele periodice de sănătate. Activitatea de îngrijire o expune la infecţii, pe care e bine să le descopere cât mai devreme.
Informații utile despre cursul de infirmier/ infirmieră:
Domeniu: Sănatate, igienă, servicii sociale; Cod COR: 513204
Program: Calificare Nivel 3 CNC – Curs Infirmier
Durata: 20 săptămâni
Pret: 1150 lei
Taxa de examinare: 50 lei
Competențele dobândite de cursanți în urma obținerii unei diplome acreditate sunt următoarele: planificarea propriei activități, perfecționarea continuă, lucrul în echipă multidisciplinară, comunicarea interactivă, respectarea drepturilor persoanei îngrijite, supravegherea stării de sănătate a persoanei îngrijite, alimentarea și hidratarea persoanei îngrijite, igienizarea spațiului în care se află persoana îngrijită, acordarea îngrijirilor de igienă pentru persoanele îngrijite, transportarea rufăriei, transportul persoanelor îngrijite
Condiții de acces la programul Curs Calificare Infirmier: minim 10 clase absolvite, apt din punct de vedere medical.
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!
Autor – Ileana Adamescu
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!