Totul despre meseria de brancardier
Un brancardier este unul dintre primele cadre medicale care intră în contact direct cu pacientul. Acesta are sarcina de a participa la acțiunea de plasare a pacienților, de la transport între locurile de îngrijire și examinare, dar și la menținerea unei igiene propice mediului în care-şi desfășoară activitatea.
Brancardierul reprezintă acea categorie de personal medical care se ocupă cu preluarea pacienților și a răniților din diverse locații pentru a-i transporta către locul unde pot primi asistență medicală calificată. Brancardierul își desfășoară activitatea în unități medicale specializate: spitale, servicii de ambulanță, instituții de medicină legală.
Care sunt sarcinile unui brancardier?
În primul rând, acesta transportă pacientul din salon în spital sau spre diverse locaţii din spital: laboratoare de analize, radiologie, sala de operaţii, sala de tratamente, etc. De asemenea, pregătește și igienizează materialul rulant (cărucioare, tărgi, etc.), preia pacienții din diverse locații, menține igiena pe timpul desfășurării activității, asigură integritatea şi siguranţa pacientului, preia pacientul din ambulanţă şi îl transportă la unitatea de primiri urgenţe.
Pe lângă atribuțiile uzuale, datorită lipsei de personal din unităţile sanitare, brancardierii sunt uneori nevoiţi să preia uneori și din sarcinile altor categorii de personal.
Ce îți trebuie să devii brancardier?
Brancardierul trebuie să aibă condiție fizică bună, deoarece manipularea unui pat de spital sau a unei tărgi necesită forță și energie. De asemenea, este important ca brancardierul să aibă simțul tactil și auzul bine dezvoltat, fiind în contact permanent cu pacienţii. De asemenea, el trebuie să cunoască foarte bine organizarea geografică şi internă a instituţiei în care lucrează.
Este foarte important ca un brancardier trebuie să dea dovadă că are abilități bune de comunicare, pentru a face schimb de informații într-un mod eficient cu persoanele asistate: analizează modul de comunicare al beneficiarului și se pliază pe nevoile acestuia, stabileşte modul de comunicare, transmite și primeşte informaţii. O persoană în suferință, respectiv bolnavul, are nevoie să fie înconjurat de oameni empatici, cu răbdare, care să dea dovadă de înțelegere.
Cum devii brancardier?
Condițiile de înscriere la un curs de brancardier sunt doar două: să fii absolvent al învățământului gimnazial și să fii apt din punct de vedere medical (clinic sănătos). Mai apoi, trebuie să completezi un formular de înscriere la curs. Acesta durează 10 săptămâni, iar la finalul cursului de brancardier (care poate fi urmat în Deva, Hunedoara, Gorj, Buzău sau Alba) primești o diploma avizată de Ministerul Muncii.
Diploma este recunoscută atât la nivel național cât și internațional și nu trebuie reînnnoită niciodată.
Ce competențe profesionale dobândești?
După absolvirea cursului de brancardier, vei ajunge să cunoști regulile de igienă care trebuie respectate și modalitățile de transport adecvat al pacienților. De asemenea, vei învăța cum să păstrezi o atitudine și un comportament etic față de pacienți, dar și față de personalul medical și cum să urmezi și să respecți obligațiile administrative care intră în sarcina unui brancardier.
Dacă ai terminat minim 8 clase primare și îți dorești o meserie în care poți să lucrezi cu oamenii și care îți poate aduce numeroase satisfacții, poți să iei în considerare cursurile de brancardier. Vei beneficia de instruire de calitate din partea unor persoane atestate și cu experiență în domeniu.
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!
Autor – Ileana Adamescu
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!