Cum te pregătești pentru a deveni frizer?
Meseria de frizer, ca mai toate meseriile care fac parte din domeniul beauty, vor fi mereu căutate pe piața locurilor de muncă. Așa cum fiecărui om îi place să poarte haine frumoase, care i se potrivesc și îi scot în evidență trăsăturile, la fel de importantă este și o tunsoare potrivită. Oamenii investesc constant în imaginea lor, fiindcă imaginea reprezintă o carte de vizită proprie.
Frizeria face parte din aceste servicii. Statistic vorbind, 75% dintre bărbați merg cel puțin o dată pe lună la un salon de înfrumusețare, iar cel mai utilizat serviciu de către aceștia este frizeria. Tocmai de aceea, meseria de frizer a devenit din ce în ce mai populară, iar unii dintre cei care profesează în domeniu, au ajuns să fie considerați adevărați artiști, obținând venituri pe măsură.
Frizerul se ocupă cu oferirea de servicii clientelei, programarea clientelei, executarea tunsorilor pentru bărbați, executarea bărbieritului, executarea îngrijirilor faciale și capilare, spălarea părului, aprovizionarea cu materiale, utilizarea materialelor și instrumentelor, igienizarea locului de muncă, încasarea contravalorii serviciilor prestate.
Cum te pregătești pentru a deveni frizer?
Avantajele meseriei de frizer
Vei avea mereu posibilitatea să cunoști oameni noi. Iei contact cu diverse tipologii de oameni, care au caractere diferite, opinii diferite. Te pot ajuta să ieși din zona ta de confort, devii mai sociabil, mai maleabil, capeți încredere în propria persoană.
Poți avea un program de lucru flexibil. Îți faci programul în funcție de nevoile tale, dar și în funcție de nevoile clienților. Dacă ești angajat la un salon, probabil vei lucra în ture de 8 ore. Dar, dacă lucrezi pe cont propriu, îți poți face programul și programările singur.
Vei avea acces la mai multe servicii. Într-un salon, fie că este al tău, fie că ești doar angajat, lucrează oameni care se ocupă de mai multe arii ale domeniului beauty: cosmetică, manichiură, coafură. Nu doar că poți beneficia și tu de serviciile oferite de colegii/ partenerii tăi, dar poți fura meserie de la ei. Îți extinzi aria de cunoștințe, înveți lucruri noi și, cine știe, poate în acest fel te vei decide să obții și alte calificări.
Ai posibilitatea de a te perfecționa, participând la diverse cursuri autorizate prin intermediul cărora îți poți dezvolta cunoștințele și îndemânarea. Dacă ești interesat să te specializezi în anumite tunsori, metode de bărbierit sau alte servicii, trebuie să urmezi mereu cursuri de pregătire care să te pună în temă cu ultimele tendințe în materie de frizerie.
Bacșișurile – dacă devii un frizer bun și căutat, îți vei crește veniturile proporțional cu satisfacția clienților. Astfel, poți ajunge să câștigi sume considerabil de mari, pe lângă salariu.
Dezavantajele meseriei de frizer
Când o pornești pe un drum, este bine să iei în calcul și să pui în balanță și dezavantajele. Ca orice meserie, și cea de frizer are niște dezavantaje:
Clienții nemulțumiți – este practic imposibil să reușești să îi mulțumești pe toți. Este recomandat să ai în vedere, de la bun început, faptul că atunci când ai pe scaun clienți nemulțumiți de look-ul lor, aceștia nu vor mai reveni și a doua oară pentru serviciile tale. Dar asta nu ar trebui să te descurajeze. Continuă să mergi pe drumul pe care ți l-ai ales, cu siguranță vei învăța din greșeli, iar satisfacțiile nu vor întârzia să apară.
Epuizarea fizică – faptul că stai în picioare opt ore pe zi te poate expune la diverse afecțiuni fizice, cum ar fi varice, bătături, picioare umflate și grele. De asemenea, uneori pozițiile în care tunzi sau bărbierești vor cauza dureri de spate, care duc la epuizare. Ia-ți pauze între clienți și încearcă să nu-ți neglijezi mesele din timpul zilei, oricât de aglomerat ești.
Interacțiunea cu oamenii – deși poate fi și un avantaj, pentru că vei cunoaște și oameni plăcuți, cu care îți este drag să colaborezi, la fel de bine poate reprezenta și un dezavantaj al meseriei, mai ales în cazul clienților greu sau imposibil de mulțumit. Indiferent de situație trebuie să ai răbdare și să păstrezi un ton prietenos și calm atunci când comunici cu ei.
Indiferent de alegerea pe care o faci, este important să îți cântărești înainte avantajele și dezavantajele. De asemenea, alege să faci ceva ce îți face plăcere, te motivează și te determină să fii mai bun în profesia aleasă.
La finalul unui curs autorizat de frizer, pe care îl poți absolvi în 10 săptămâni, vei obține o diplomă acreditată și vei putea imediat să începi să lucrezi. Mai multe informații și pașii pe care trebuie să îi urmezi vei găsi pe site-ul nostru, al Centrului de Calificare și Pregătire Profesională.
Autor – Ileana Adamescu
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!