Un CV bun, o garanție în obținerea unui loc de muncă
CV este abrevierea sintagmei din limba latină „curriculum vitae“. Aceasta se traduce prin „program de viață“. Un CV bine redactat îi va oferi unui angajator posibilitatea să își contureze o imagine de ansamblu asupra parcursului tău profesional și academic. De asemenea, îi va oferi și informații esențiale despre abilitățile tale. Daca vrei, un CV este o oglindă a studiilor și a carierei tale. Iar angajatorul, în baza unui CV bun, își poate forma o primă impresie despre tine, fără să te cunoască, încă, personal. Și o să își dorească să te cunoască.
Uneori, CV-urile pot conține și informații personale despre candidații la un loc de muncă, cum sunt pasiunile. Însă specialiștii ne recomandă să evităm această secțiune, pentru că nu aduce informații relevante cu privire aptitudinile tale, ca angajat. Totuși, includerea acestor informații depinde și de tipul de job pentru care aplici. Fiindcă, atunci când aplici la anumite job-uri, pasiunile tale s-ar putea să conteze.
În ultimii ani a devenit foarte populară recrutarea prin intermediul rețelelor de socializare precum LinkedIn sau Facebook. Sunt multe postări sau anunțuri prin care oamenii spun că își caută de muncă. Însă informațiile sumare oferite de tine, ca potențial angajat, într-o postare pe Facebook nu sunt suficiente pentru ca potențialul angajator să își facă o impresie desper tine. Nu este suficient să scrii ”Am 20 de ani și îmi caut un loc de muncă de 8 ore/ zi”. Tocmai de aceea trimiterea unui CV a rămas o cerință obligatorie a angajatorilor atunci când vor să angajeze o persoană.
Un CV corect și complet trebuie să țină cont de niște detalii esențiale:
Care este scopul principal al unui CV?
Scopul principal al unui CV este obținerea unui interviu cu angajatorul. Practic, CV-ul este un intermediar între un potențial angajat și angajator. Pentru ca acest lucru să se întâmple, orice CV trebuie să îndeplinească trei criterii foarte importante: prezentare, structură și conținut. Îmbinate, aceste elemente vor duce la crearea unui document corect, concis și ușor de parcurs de persoana care se ocupă de recrutări.
Forma de prezentare a unui CV
Un CV trebuie să fie, în primul rând, cât mai ordonat, mai frumos așezat în pagină și mai ușor de citit. Acesta trebuie să fie cursiv și coerent și, foarte important, nu trebuie să conțină greșeli gramaticale sau de ortografie. Tocmai de aceea este recomandat să trimiți CV-ul unui prieten, după ce îl redactezi. Mai multe perechi de ochi te vor ajuta sa identifici greșelile mai ușor.
Este recomandat să folosești culoarea neagră în redactarea documentului si evită utilizarea sublinierilor sau a fonturilor speciale, artificii grafice, simboluri sau culori.
Când îți redactezi CV-ul, folosește diacritice. Trebuie să fie ușor de citit. Ia aminte că persoana care se ocupă de recrutări are de parcurs sute de CV-uri și nu are mult timp la dispoziție. Acesta este unul din motivele pentru care CV-ul trebuie să fie ordonat, cursiv și coerent. Nu uita să-l transformi în format PDF, înainte de a-l trimite către potențialul angajator. Unele programe de citire a documentelor înlocuiesc diacriticele cu alte simboluri și îți pot transforma textul în ceva ilizibil. Nu în ultimul rând, reține că este de preferat să eviți folosirea abrevierilor.
Lungimea ideală a unui CV
Este ideal ca CV-ul să fie cât se poate de concentrat. Nu ar trebuie să fie mai lung de două pagini. Pentru asta va trebui să înveți cum să redai informațiile într-o formă cât mai concisă și simplă, fără a omite, însă, detalii esențiale. Este important să treci în ordine locurile de muncă pe care le-ai avut, de la cel mai recent până la cel mai îndepărtat. De asemenea, nu uita să enumeri și cursurile de calificare și recalificare profesională pe care le-ai făcut de-a lungul timpului. Și, dacă nu ai făcut niciunul încă, dar îți dorești să faci, poți verifica oferta noastră.
Nu uita că CV-ul este o oglindă a ta. Așa cum este firesc să mergi la un interviu de angajare frumos îmbrăcat, cu haine curate și călcate, este la fel de firesc să ai un CV scris corect, fără greșeli de tehnoredactare.
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!
Autor – Ileana Adamescu
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!