Un curs de formator. De ce?

Meseria de formator se adresează tuturor persoanelor care au experiență într-un anumit domeniu de activitate și care vor să îi învețe și pe alții toate tainele unei meserii. Tot ce trebuie să facă este să urmeze un curs de formator și să obțină o diplomă.

Poți urma un curs de formator la Centrul de Calificare și Pregătire Profesională

Poți urma un curs de formator la Centrul de Calificare și Pregătire Profesională

Ce este un formator sau un trainer?

Un formator este un specialist care concepe, proiectează, organizează și susține un curs în domeniul său de expertiză. Profesia de formator este recunoscută de legislația română în vigoare. După obținerea unei diplome de formator poți să creezi programe de formare care să dezvolte anumite abilități și să îmbunătățească cunoștințele participanților în domeniul ce constituie tema cursului. Te poți adresa, cu programul creat de tine, doar anumitor organizații sau te poți adresa oricui este interesat să se specializeze în acel domeniu.

Formatorul sau trainerul este, oarecum, echivalentul unui profesor de la școală, doar că tipul de învățământ pe care îl pune în practică este unul non-formal. Ceea ce predau profesorii în școli se încadrează în categoria învățământului formal.

Cum poți deveni formator?

Dacă ai multă experiență într-un anumit domeniu, participi la un curs de formator, obții o diplomă, un atestat sau un certificat recunoscut de autoritățile competente și ești calificat să îi înveți și pe alții să facă ceea ce știi tu să faci cel mai bine. Diploma obținută reprezintă o dovadă că ești calificat să predai, mai departe, experiența acumulată de tine într-un domeniu de activitate. Pentru a putea obține o astfel de diplomă/ certificat trebuie doar să urmezi cursurile de formator ale unui centru de formare profesională.

Cine poate deveni formator?

Această meserie (de formator sau trainer) poate fi practicată de orice persoană care a absolvit deja cursurile unei instituții de învățământ superior și care deține suficiente cunoștințe într-un anumit domeniu de activitate. Poți fi formator atât în meserii vocaționale (frizer, coafor, manichiurist – pedichiurist, cosmetician, apicultor, brutar, bucătar, dulgher, tâmplar, maseur, stilist – protezist unghii, etc.), cât și în meserii practice (marketing, relații publice, lucrător comercial, inspector resurse umane, arhivar, operator calculator, asistent relații publice și comunicare, etc.).

Domeniile de activitate în care poți deveni formator sunt multe: agricultură și alimentație publică, estetică corporală, electric, sănătate și asistență socială, construcții și instalații, office.

Cele mai importante sunt experiența ta practică și teoretică. Ele vor da un plus valoare și siguranță oamenilor care participă la cursurile tale. Când știi despre ce vorbești, este ușor să transmiți mai departe cunoștințele acumulate de tine într-un anumit domeniu. De exemplu, dacă în ultimii ani ai fost bucătar, este simplu să îi înveți și pe ceilalți să gătească. Sau, dacă ai un salon de înfrumusețare și te-ai ocupat de estetica corporală, poți să împărtășești cunoștințele și experiența acumulată în anii de practică și cu alții interesați de același domeniu ca și tine.

Ce înveți la un curs de formator?

Durata unui curs de formator, la Centrul de Calificare și Pregătire Profesională, este de 6 săptămâni. Pe parcursul acestor 6 săptămâni, vei învăța să:
– realizezi profilul fiecărui cursant, în așa fel încât să poți răspunde nevoilor sale:
– îți structurezi informația pe care vrei să o transmiți, astfel încât aceasta să fie pe înțelesul tuturor participanților la cursul tău;
– transmiți informațiile, astfel încât ele să fie înțelese de cursanții tăi;
– dobândești abilitatea de a-ți crea propria programă, structurată pe parte de teorie și pe parte practică;
– vorbești în public și să nu ai dificultăți sau rețineri în a transmite un mesaj corect și concis;
– gestionezi cu calm, tact și răbdare situațiile neprevăzute sau dificile;
– te folosești de diverse instrumente de prezentare pentru a susține un curs dinamic și captivant;
– răspunzi la toate întrebările cursanților, pentru a-i ajuta să înțeleagă pe deplin informațiile transmise;
– evaluezi, revizuiești și să asiguri calitatea programului tău și a stagiilor de formare.

La finalul celor 6 săptămâni de curs vei susține un examen, teoretic și practic și vei obține o diplomă recunoscută de Autoritatea Națională pentru Calificări.

Ca o concluzie, un formator trebuie să aibă carismă, să poată și să îi placă să vorbească în public și să fie în permanență informat.

Dacă ești specializat într-un anumit domeniu de activitate și vrei să devii formator și pentru alții, te poți înscrie la cursul nostru de formator, completând formularul de înscriere de aici. Găsești mai multe informații despre diverse cursuri de formare pe pagina noastră de web, iar dacă ai întrebări, suntem la un telefon distanță.

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.