Echipa noastră | Lucian, formator: ”Am realizat că-mi place să lucrez cu oamenii.”

Din dorința de a ne cunoaște mai bine, voi cei care vreți să ne treceți pragul și să vă înscrieți la oricare dintre cursurile noastre de calificare și pregătire profesională, am considerat că este util să ne cunoașteți mai bine echipa noastră. În spatele fiecăruia dintre formatorii noștri stă o poveste. Iar poveștile sunt făcute pentru a fi povestite.

Este mai ușor să treci pragul unei case, atunci când ești oarecum familiarizat cu oamenii care locuiesc în ea. Iar Centrul de Calificare și Pregătire Profesională ar putea fi casa ta, pentru o perioadă de timp. Echipa noastră, membrii familiei noastre, este formată din oameni dedicați, care pun pasiune în ceea ce fac.

Echipa noastră - curs instalator instalații tehnico-sanitare

Echipa noastră – curs instalator instalații tehnico-sanitare

Lucian Ene are 50 de ani, a absolvit Facultatea de Energetică Industrială, este căsătorit și este tatăl a doi copii.
Este formator la centrul nostru din București pentru cursul de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze.

Cu ce te-ai ocupat înainte de a fi formator?
Înainte de a deveni formator, am lucrat în domeniul meu tot timpul, de la finalizarea facultății, fiind inginer electrician. Pentru că asta mi-a plăcut să fac. Și, atunci când faci ceea ce îți place, o faci nu doar în beneficiul tău și și în beneficiul celor alături de care și pentru care lucrezi.

Cum ai ajuns să faci asta și care au fost motivele acestei schimbări de carieră?
Am ajuns să lucrez ca formator pentru că, la un moment dat în viață, am realizat că-mi place să interacționez și să lucrez cu oamenii. Mă bucur când le pot fi alături într-un moment important din viață, acela când iau decizia unei reconversii profesionale. Le împărtășesc noțiunile dobândite de mine de-a lungul timpului, iar faptul că am acumulat experiență lucrând efectiv în acest domeniu îmi este de mare ajutor.

Ce calități/ aptitudini/ abilități consideri că ar trebui să aibă o persoană care vrea să devină formator?
Persoana care își dorește să fie formator trebuie, în primul rând, să fie bine pregătită din punct de vedere profesional. De asemenea, trebuie să fie calmă, apropiată de oameni, răbdătoare. Iar abilitatea de a comunica eficient este și ea o calitate foarte importantă. Nu este suficient să fii bine informat și să știi multe despre domeniul respectiv, este la fel de important să ai capacitatea de a transmite eficient cunoștințele pe care le deții.

Cum ți s-a schimbat viața profesională/ cariera în urma acestei decizii?
În urma deciziei de a schimba ceva în viața mea profesională, am reușit să mă perfecționez cu fiecare curs pe care l-am susținut în calitate de formator. Procesul de perfecționare, în meseria de formator, trebuie să fie unul continuu. Toate domeniile de activitate sunt în schimbare, tot timpul apar tehnici noi, utilaje noi. Iar formatorul trebuie să fie la curent cu tot ceea ce este nou în domeniul său de activitate.

Care sunt responsabilitățile unui formator?
Un formator are responsabilitatea de a pregăti cursanții foarte bine, astfel încât la terminarea cursului să poată să profeseze în domeniul de activitate pentru care i-a pregătit.

Care a fost cea mai interesantă experiență de când ai devenit formator?
Cred ca cea mai interesantă experiență a fost aceea când un cursant a venit la fiecare curs însoțit de soție și de copilul său. Deși venea din provincie, dintr-un sat îndepărtat de București, nu a lipsit la niciun curs și, după ce termina, obișnuia să se plimbe cu familia prin București. Am devenit chiar prieteni, iar ăsta este unul din beneficiile acestei profesii. Cunoaștem oameni mulți, iar cu unii dintre ei reușim chiar să construim o relație de prietenie.

Cum crezi se schimbă viețile oamenilor care participă la cursurile tale?
În mod cert, viețile oamenilor care participă la cursuri se schimbă în bine. Pentru că o calificare sau o reconversie profesională nu poate fi decât benefică.

Enumeră 3 cuvinte care te definesc.
Seriozitate
Empatie
Prietenie

Cu ce se ocupă un instalator?
Instalatorul tehnico-sanitar și de gaze trebuie să măsoare, să taie, să pozeze și să îmbine conducte, să realizeze treceri prin ziduri și planșee pentru conducte, să monteze conducte, utilaje, aparate de utilizare, accesorii, să pună în funcțiune instalații, să înlocuiască, să repare conductele, îmbinările și garniturile acestora, sa diagnosticheze și să remedieze defecțiunile constatate la toate tipurile de instalații și utilaje/aparate.

Ce presupune cursul de infirmier?
Acesta durează 20 de săptămâni, iar o parte din competențele dobândite de cursanți în urma obținerii unei diplome acreditate sunt următoarele: comunicare și numeraţie, utilizarea calculatorului și prelucrarea informației, asigurarea calității, dezvoltare personală în scopul obținerii performanței, igiena și securitatea muncii, lucrul în echipă, întocmirea planurilor de instalații, performarea instalațiilor în construcții, executarea instalațiilor exterioare de alimentare cu apă, montarea instalațiilor interioare de alimentare cu apă, executarea instalațiilor de ridicare a presiunii apei, executarea instalațiilor de canalizare, montarea instalațiilor interioare de gaze naturale combustibile.

Echipa noastră, indiferent că vorbim despre oamenii de la Buzău, Târgu Jiu, Deva, București sau Alba Iulia, este formată din oameni frumoși, care pun pasiune și bucurie în ceea ce fac.

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.