Care sunt motivele pentru o schimbare de carieră?

Care sunt motivele pentru care facem o schimbare de carieră?

Așa cum explicam în articolul precedent, reorientarea profesională sau o schimbare de carieră este un proces pe care îl poate parcurge orice adult pentru a putea să lucreze într-un domeniu complet diferit față de ceea ce face în prezent. Fie că ocupația ta actuală nu mai este de actualitate, fie că vrei să transformi un hobby într-un job pe care să îl faci cu plăcere și pasiune, ai întotdeauna la îndemână posibilitatea unor cursuri sau stagii de formare și pregătire.

Schimbarea de carieră pe care ți-o dorești îți va aduce numai beneficii

Schimbarea de carieră pe care ți-o dorești îți va aduce numai beneficii

Când este momentul potrivit să faci o schimbare de carieră?

Răspunsul este simplu: oricând simți nevoia să faci altceva. Poți să o faci la 25 – 30 de ani, dacă tu consideri că facultatea pe care ai terminat-o nu te ajută să profesezi în domeniul dorit de tine. Poți să o faci la 30 – 45 de ani, dacă locul de muncă actual nu îți mai aduce satisfacții, nu te mai împlinește din punct de vedere financiar, stagnezi sau a devenit foarte stresant. De asemenea, poți face o schimbare de carieră și peste 45 de ani, dacă meseria pe care ai avut-o de peste 20 de ani este pe cale de dispariție sau a dispărut deja.

Care sunt cauzele dispariției anumitor meserii?

Progresul tehnologic accelerat și tehnologiile noi reprezintă cauza principală a dispariției anumitor meserii. Industrializarea modernă a remodelat piața muncii și a determinat dispariția unor meserii. Oamenii au fost nevoiți să se reorienteze din punct de vedere profesional. Pe de altă parte, progresul tehnologic a sporit oportunitățile de muncă și a contribuit la îmbunătățirea eficienței și performanței umane. Noi categorii de ocupații au apărut pe piața muncii, iar oamenii au fost nevoiți să învețe.

Câteva dintre ocupațiile pe cale de dispariție sau care au dispărut deja sunt: tipograf, cizmar, ceasornicar, poștaș, operatori de telefonie (dispeceri), liftier, brutar, meșteșugar, etc.

Schimbările mari de pe piața muncii, generate de evoluția industrială și economică, precum și anumite cauze externe (cum ar fi o pandemie, de pildă), dar și creșterea accentului pus pe digitalizare sunt factori determinați în dinamica ofertelor de pe piața muncii.

Motivele unei schimbări în carieră variază de la caz la caz

Dispariția ocupației tale actuale de pe piața muncii: fie că este vorba despre una dintre meseriile enumerate mai sus, fie ocupația actuală nu își mai are un rost în piața muncii, când tragi linie constați că ești nevoit să schimbi profesia;

Nevoia de a câștiga mai mulți bani: este un factor determinant pentru unele persoane care aleg să pornească pe alt drum, profesional vorbind.

Dorința de a găsi un loc de muncă la care evoluția este posibilă: există anumite job-uri unde nu mai ai loc să crești, ori tu ești o persoană dinamică, care are mereu nevoie de provocări constante pentru a fi mulțumit la actualul loc de muncă;

Nevoia de mai mult timp liber: dacă actualul loc de muncă îți lasă la dispoziție prea puțin timp liber pentru tine, în mod cert este nevoie să faci o schimbare. Pentru că mulți dintre noi sunt de acord cu faptul că muncim ca să trăim, nu trăim ca să muncim. Viața personală și familia ar trebui puse mereu pe primul plan, dacă ar fi nevoie să facem o ierarhie.

Dorința de a transforma un hobby într-o pasiune: chiar dacă ai o meserie pe care o practici de 5, 10, 15 ani, este foarte posibil să constați că nu te mai împlinește din punct de vedere profesional. Ești nefericit la locul de muncă, vrei să începi să produci bani din pasiunea pe care o ai de ceva timp. Poate între timp ai descoperit că îți place să faci prăjituri și ai putea trăi din asta, sau poate că te-ai săturat să îți petreci 8 – 10 ore pe zi într-un birou și vrei să devii instructor de fitness, poate că vrei să îți deschizi un salon de înfrumusețare pentru că ai descoperit cât de mult îți place să construiești unghii sau să aplici extensii de gene. Indiferent ce hobby ai, sunt șanse extrem de mari să îl poți transforma într-o ocupație care produce un venit constant. Și, bonus, vei fi mult mai fericit la locul de muncă! Iar fericirea vine la pachet cu o creștere a productivității.

Înainte de a face o schimbare de carieră trebuie să înțelegi de ce vrei să o faci și, mai apoi, să analizezi lucrurile la care te pricepi și lucrurile pe care îți place să le faci. Este recomandat să cercetezi piața, să-ți perfecționezi aptitudinile și să-ți aprofundezi cunoștințele. Alegerea unui nou drum profesional este, într-adevăr, o provocare. Dar poate să te ducă mai aproape de împlinirea visului tău. Tot ce trebuie să faci este să nu îți pui limite și să ai curaj să începi de undeva.

Găsești mai multe informații despre diverse cursuri de formare pe pagina noastră de web, iar dacă ai întrebări, suntem la un telefon distanță.

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.