Reconversia profesională, este necesară?

Termenul de ”reconversie profesională” sună pretențios și, poate, pentru unii, puțin înspăimântător. Totuși, în zilele noastre, este ceva absolut realizabil, dacă există dorință și voință. Oricare dintre noi, care nu mai suntem mulțumiți de locul de muncă actual și de domeniul în care profesăm, putem să ne schimbăm orientarea în carieră la 180 de grade. Totul este să vrem, să ne informăm corect, să avem puțin curaj și un pic de susținere din partea celor din jurul nostru, să dispunem de timp și de resurse financiare și să ne ascultăm instinctul.

Ce înseamnă reconversia profesională?
Reconversia profesională sau reorientarea profesională este, de fapt, un proces pe care îl poate parcurge orice adult pentru a putea să lucreze într-un domeniu complet diferit față de ceea ce face în prezent. Cu alte cuvinte, înveți, obții o calificare sau te specializezi să faci altceva.

Chiar dacă ai lucrat toată viața într-un birou, într-o bancă, în IT sau în imobiliare, este foarte posibil să conștientizezi că, de fapt, ție îți place domeniul beauty. Sau ai descoperit că îți place foarte mult să mergi la sală și vrei să devii instructor de fitness. Poate că, datorită unei experiențe personale în care ai decis să schimbi stilul de viață și să slăbești, descoperi că vrei să îți împarți experiența proprie cu alții și să îi ajuți să își schimbe, la rândul lor, stilul de viață.

Oricare dintre opțiunile de mai sus sunt viabile și avem la îndemână soluții concrete atunci când decidem că este cazul să facem o schimbare. Avem nevoie de puțină ambiție, timp, suportul familiei și niște curaj. Curajul de a face o schimbare.

De ce alegem să ne reorientăm, din punct de vedere profesional?
Așa cum în viața personală parcurgem etape diferite în care experimentăm lucruri diferite pentru a evolua, și în viața profesională putem face același lucru. În trecut, reconversia profesională nu era un proces la îndemâna oricui, generațiile părinților noștri ieșeau de pe băncile școlii, se angajau la un loc de muncă și rămâneau acolo până ieșeau la pensie. Așa era firesc. În zilele noastre, însă, oamenii își schimbă în mod frecvent locul de muncă sau domeniul de activitate, căutând, în permanență ceva mai bun.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în cursul anului 2021 de platforma de recrutare BestJobs, pe un eșantion de 1.171 de participanți, 54% dintre aceștia au admis că luau în calcul schimbarea locului de muncă, iar 28% au declarat că făcut pași concreți în această direcție. De asemenea, 15% dintre cei care au participat la acest sondaj de opinie au admis că luau în calcul posibilitatea de a schimba complet domeniul de activitate.

Motive?

Principalele motive pentru care o persoană alege, în mod voit, să treacă printr-o reconversie profesională sunt:
– nemulțumirea față de activitatea pe care o desfășoară;
– salariul;
– lipsa oportunităților în carieră;
– dorința de a explora, din pasiune, un domeniu cu totul diferit față de cel actual;
– dorința unui trai mai bun datorită câștigurilor financiare mai mari, flexibilitate în programul de lucru sau o satisfacție personală și profesională;

Cei care iau în calcul posibilitatea să se reorienteze din punct de vedre profesional pot găsi pe platforma noastră mai multe informații despre diverse cursuri de formare, care îi pot ajuta să facă o schimbare de carieră. Și, în cazul în care aveți întrebări sau simțiți nevoia de îndrumare pentru a face alegerea corectă, nu ezitați să ne contactați!

Autor – Ileana Adamescu