Familie și carieră: ce alegem?

După o anumită vârstă, când lucrurile încep să se așeze în viețile noastre, începem să ne prioritizăm altfel idealurile pe care vrem să le atingem. Una dintre dilemele cu care se confruntă mulți dintre noi este ce alegem: cariera sau familia? În teorie și, mai ales într-o lume ideală, nimeni nu ar trebui să fie nevoit să facă o astfel de alegere. Totuși, în practică și în lumea reală, unele persoane sunt nevoie să își pună această întrebare, la un moment dat în viață. Alegerea depinde de fiecare individ în parte, în funcție de scopurile propuse, de idealuri, de ceea ce îi oferă satisfacție fiecăruia.

Familie și carieră: ce alegem?

Familie și carieră: ce alegem?

Cum facem alegerea potrivită între familie și carieră?

Cariera nu înseamnă doar un program de lucru fix, de 8 pre, într-un anumit interval orar. Cariera înseamnă, de asemenea, ore suplimentare (de multe ori neplătite), nopți nedormite din cauza stresului, deplasări în alte localități și/ sau în alte țări. Toate acestea au ca și consecință timp redus pentru familie, pentru prieteni, pentru propria persoană.

Cariera este ceva în care ne implicăm pe termen limitat. Familia este, însă, altceva. Familia este pe viață. Este ceva la care muncești constant, în care construiești constant. Pe lângă timp, pui sentimente, emoții și multă energie. Dacă o carieră îți oferă satisfacții de cele mai multe ori materiale, o familie îți aduce împlinire emoțională. Este dificil să investești în carieră, dacă nu ești împlinit emoțional, dacă ești într-o căutare permanentă a ceva ce îți aduce liniște și echilibru.

În cadrul unei familii, de cele mai multe ori, doar o singură persoană își poate concentra atenția pe carieră. Cealaltă persoană se implică mai mult în familie, creând acel echilibru și acea stabilitate emoțională de care celălalt are nevoie pentru a avea o carieră de succes. Totuși, pe termen lung, această situație poate genera frustrări de ambele părți. Cel care a pus cariera pe primul loc se va simți privat de bucuria pe care i-o oferă familia, iar cel care a pus familia pe primul loc se va simți privat de satisfacția pe care i-o oferă o carieră de succes.

Cum găsim un echilibru între familie și carieră ?

În primul rând este important să înțelegem că fiecare trebuie să își urmeze propriile idealuri, pentru a fi fericit. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că aceste idealuri se pot schimba, o dată cu trecerea într-o altă etapă.

Ideal ar fi să reușim să găsim un echilibru între cele două. Dacă știm să prioritizăm, să ne păstrăm calmul și răbdarea, dacă avem susținere din partea partenerului de viață și dacă oferim susținere partenerului de viață, acest echilibru nu este o himeră. Devine ceva tangibil, la care putem ajunge, fără doar și poate.

Cariera este, de multe ori, un lucru înșelător. Este mai mult o chemare spre a face un lucru deosebit sau a excela într-un domeniu. Însă ia aminte că nu poți face carieră într-un domeniu care nu te atrage. Obținerea unor noi calificări, a unor promovări, nu sunt sinonime cu progresul personal. Și, pentru a urca pe scara profesională, este nevoie să evoluezi, mai întâi, în plan personal. Cariera nu înseamnă abandonarea altor activități, hobby-uri, relații sociale sau izolarea prin muncă. La fel se întâmplă și cu familia. Nu este ceva total și absolut pentru care ești nevoit să îți consumi toată energia. Ambele înglobează ceva din fiecare activitate pe care o facem cu plăcere. Ambele sunt la bază două idealuri majore în viața oricui.

În ceea ce privește familia, ești singurul în măsură să decidă dacă îți oferă gradul de împlinire și satisfacție la care aspiri. Însă, în ceea ce privește cariera, ai șansa de a fi ajutat să evoluezi până când atingi gradul de împlinire și satisfacție la care ai aspirat. Poți urma cursuri de calificare și/ sau recalificare profesională în cadrul unei organizații specializate pe piața de profil.

La Centrul de Calificare și Pregătire Profesională ai o gamă variată de cursuri pe care le poți faci. Scopul nostru îl constituie educarea și încurajarea persoanelor în vederea pregătirii și perfecționării profesionale, a calificării și recalificării, prin organizarea de cursuri într-o multitudine de domenii. Așadar, dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție! Găsești pe site-ul nostru informații concrete despre fiecare curs de calificare în parte, inclusiv costuri și acte necesare. Și, dacă ai nelămuriri sau vrei să te înscrii la oricare dintre cursuri, ne poți suna oricând.

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.