Meseria de electrician

Pe piața muncii există o cerere din ce în ce mai mare pentru meseria de electrician. Dacă ești o persoană atentă la detalii, îndemânatică și dacă îți dorești să înveți lucruri noi, există o mare șansă să ți se potrivească perfect meseria de electrician.

Meseria de electrician

Meseria de electrician

Ce este un electrician?

Un electrician este un profesionist pregătit pentru domeniul instalațiilor și utilajelor electrice. El devine competent prin pregătire profesională pentru construcția, instalarea, întreținerea, modificarea și repararea acestora fie că ele există în interiorul clădirilor sau sunt în exterior. În activitatea de electrician, vor trebui respectate o serie de norme tehnice specifice, de standarde. Electricienii pot să lucreze pentru a monta în faza inițială un sistem electric, o instalație electrică, sau ulterior pentru întreținerea (mentenanța) acestora. Electricienii pot, de asemenea să fie specializați în instalații electrice existente la bordul autovehiculelor, a navelor maritime, aeronavelor sau a unor platforme mobile.

Electricianul este persoana care se ocupă de instalarea, întreținerea, repararea sau dezasamblarea aparatelor electrice. Desigur, activcitățile zilnice ale unui electrician depind de domeniul de activitate al companiei în care lucrează. De pildă, dacă vrei să devii electrician, te poți ocupa de amplasarea circuitelor electrice dintr-o locuință sau dintr-o clădire de birouri, dar și de monitorizarea sau repararea acestora.  Practic, un electrician se poate ocupa atât de montarea, instalarea sau testarea unui sistem sau instalații electrice și ulterior de repararea sau întreținerea acesteia.

Cum devii electrician autorizat?

Pentru a deveni un electrician cu acte în regulă, trebuie să participi la cursuri de calificare și, ulterior, să obții o autorizare de la Autoritatea Națională de Reglementări în domeniul Energiei. Autorizațiile sunt de două feluri: pentru proiectare și verificare proiecte (tip A) și  pentru executare și verificare instalații (tip B). Fiecare autorizație are, la rândul ei, patru grade de competență, gradul I se acordă pentru lucrul cu o putere instalată de maximum 10 kW și cu o tensiune de cel mult 1kW. Gradul IV îți oferă dreptul să lucrezi cu orice putere și tensiune.

Ce beneficii poate oferi meseria de electrician?

Indiferent de fluctuațiile de pe piața muncii, toată lumea va avea nevoie de electricieni, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice. Cineva trebuie să instaleze și să monitorizeze circuitele electrice. De aceea, cu această meserie întotdeauna vei putea găsi în permanență oportunități de angajare. De asemenea, poți lucra aproape în orice domeniu de interes pentru tine. Fiecare companie care are un sediu fizic are nevoie și de un electrician. Meseria de electrician nu îți va da voie să te plictisești niciodată. Domeniul se schimbă de la o zi la alta, angajatorii achiziționează diverse instalații noi, pe care trebuie să înveți să lucrezi.

Dacă vrei să-ți începi cariera de electrician, nu mai sta pe gânduri. Înscrie-te la un curs de specializare la Centrul de Calificare și Pregătire Profesională. La finalizarea acestui curs de pregătire ANRE se eliberează adeverință, în conformitate cu ordinele și regulamentele ANRE. Ulterior, poți să îți faci propria firmă, caz în care necesită ai nevoie de autorizare de la instituția specializată în autorizări de acest gen, sau poți fi angajat al unei unei firme, companii de electricitate specializată în servicii electrice.

Dacă ai decis deja ce vrei să faci în viața ta profesională și ai nevoie de cursuri acreditate care să ateste ce calificări ai, pentru schimbarea în carieră dorită, poți apela la serviciile oferite de Centrul de Calificare și Pregătire Profesională unde găsești o gamă variată de cursuri pe care le poți faci. Scopul nostru îl constituie educarea și încurajarea persoanelor în vederea pregătirii și perfecționării profesionale, a calificării și recalificării, prin organizarea de cursuri într-o multitudine de domenii. Așadar, dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție! Găsești pe site-ul nostru informații concrete despre fiecare curs de calificare în parte, inclusiv costuri și acte necesare. Și, dacă ai nelămuriri sau vrei să te înscrii la oricare dintre cursuri, ne poți suna oricând.

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.