Avantajele și dezavantajele meseriei de bucătar
Ca în orice meserie pe care alegi să o practici, vei fi nevoit să descoperi că și meseria de bucătar are și avantaje și dezavantaje. Nici meseria de bucătar nu face excepție de la această regulă. Este important să le pui în balanță și să faci o alegere în cunoștință de cauză. De asemenea, un bucătar trebuie să fie flexibil și mereu deschis să facă față unor provocări noi. Meseria de bucătar este dinamică, necesită răbdare, perseverență, curiozitatea de a descoperi lucruri noi, combinații noi, ingrediente noi. Provocările dintr-o bucătărie sunt deopotrivă frumoase și interesante.
Care sunt avantajele meseriei de bucătar?
– Ai numeroase oportunități de angajare. De bucătari este mereu nevoie. Oamenii au nevoie de mâncare pentru a supraviețui.
– Capeți mobilitate și ți se deschid multe uși. Poți să lucrezi atât în țară, cât și în străinătate.
– Înveți lucruri noi în fiecare zi. Experimentezi în permanență. Ai șansa de a scoate la suprafață latura ta creativă.
– Îți faci prieteni noi printre colegi și înveți ce înseamnă să lucrezi în echipă.
– Vezi cum oamenii se bucură de mâncarea pe care o pregătești. Restaurantul este mereu plin cu clienți noi sau cu clienți care revin datorită preparatelor delicioase.
– Unele restaurante oferă mâncare din partea casei angajaților, ca beneficiu inclus în pachetul salarial.
– Ai șansa de a învăța pe măsură ce gătești. Dacă există o pasiune pentru gătit, poți găsi un loc de muncă unde vei dobândi mai multă experiență. Faci ceea ce îți place și asta este extrem de important pentru bunăstarea ta.
– Chiar dacă la început salariile pentru bucătarii nu sunt foarte generoase, ai multe posibilități de a învăța rapid și de a avansa în carieră. Iar salariul va crește cu fiecare promovare.
Ce compromisuri vai fi nevoit să faci, dacă alegi meseria de bucătar?
Dacă nu iubești mâncarea, dacă nu ești talentat și îndemânatic în bucătărie, s-ar putea să te chinui să devii un bucătar bun. De aceea trebuie să te gândești bine înainte de a o apuca pe acest drum. Dacă ție îți plac chestiile tehnice, circuitele electrice sau domeniul beauty, nu prea ai ce căuta în bucătărie. Dar, o dată ce ai conștientizat că îți place să gătești și ai luat decizia de a deveni bucătar, satisfacțiile vor fi pe măsură.
Ia aminte și la următoarele aspecte, în luarea deciziei tale de a deveni bucătar:
– Meseria de bucătar presupune mult timp. Multe ore petrecute în bucătărie. Vei lucra nu doar în timpul săptămânii, ci și în weekenduri și de sărbători, mai ales de Crăciun și de Revelion. Cam atunci când majoritatea prietenilor tăi se distrează, se plimbă și socializează unii cu alții. Există zile în care s-ar putea să lucrezi chiar și 10, 12 sau 14 ore. Turele de dimineață, de seară sau de weekend fac parte din programul unui bucătar sau chiar munca peste program, atunci când apar clienți chiar înainte de terminarea programului de lucru.
– Când intri în bucătărie lași deoparte oboseala, ziua mai puțin bună pe care pare că o ai. Fiindcă orice greşeală va avea ca rezultat un fel de mâncare ratat, iar asta înseamnă pierderi – de clienţi, de bani, de timp și chiar de imagine.
– Majoritatea restaurantelor angajează bucătari care, pe lângă experiența de lucru, trebuie să aibă și un certificat care să le ateste abilitățile, așa că cel mai probabil va trebui să urmezi un curs de bucătar. Diploma obținută te va ajuta să găsești mult mai ușor un loc de muncă, să negociezi un salariu mai mare și să avansezi către o carieră de chef.
– În bucătărie vei face parte dintr-o echipă, iar fiecare membru al echipei va responsabilitățile diferite. Așa că, atunci când aplici pentru un loc de muncă într-o bucătărie profesionistă, fii sigur că ai înțeles exact care este fișa postului. Asta te va ajuta să nu fii dezamăgit de sarcinile pe care le vei avea sau să nu poți face față responsabilităților.
– Chiar dacă într-o bucătărie există o întreagă echipă care lucrează împreună, în restaurantele mai mici s-ar putea să fii nevoit să îndeplinești sarcini specifice mai multor posturi.
– Flexibilitatea te va ajuta să te adaptezi la un mediu de lucru sub presiune. Condițiile de lucru sunt diferite de la restaurant la restaurant, dar oriunde alegi să muncești, va trebui să lucrezi rapid.
– Rezistența fizică este importantă. Vei sta multe ore în picioare, vei depune mult efort pentru a face față onorabil. Să lucrezi într-o bucătărie nu înseamnă doar să fierbi niște legume, sat să prăjești niște cartofi. Legumele alea trebuie curățate înainte și să cureți zeci de kg de legume nu e chiar așa ușor.
– nu fi reticent la nou și exersează-ți îndemânarea, deprinzând să înveți rapid cum să folosești ustensilele și cum trebuie să prepari fiecare aliment.
– Acceptă că se pot întâmpla diverse accidente de muncă: tăieturi, arsuri, căzături din cauza faptului că un coleg a scăpat câteva picături de ulei de podea și tu te grăbeai să scoți tava cu friptură din cuptor.
– Acceptă că nu o să poți mulțumi pe toată lumea și că vei întâlni clienți care vor fi nemulțumiți de felul în care a fost pregătită mâncarea. De aceea este foarte important să știi cum să reacționezi în aceste situații, să îți asumi greșeala dacă e vina ta și să înveți cum să faci mai bine lucrurile pe viitor.
Dacă ai decis că vrei să devii un bucătar iscusit, îți va fi de mare ajutor să faci un curs de bucătar. Durează 20 de săptămâni, costă 1200 de lei (plus 50 de lei taxa de examinare), iar prețul se poate achita și în rate. La finalul cursului vei obține o diplomă autorizată și recunoscută pe plan intern și internațional. Dosarul trebuie să conțină o cerere, copia actului de identitate, a certificatului de naștere, a actelor de studiu (minim 8 clase absolvite) și o adeverință medicală eliberată de medicul de familie. E simplu! Și ești oricând binevenit să te înscrii la oricare dintre cursurile noastre!
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție!
Autor – Ileana Adamescu
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!