An nou, rezoluții noi. Ce vrei să faci cu viața profesională?

Fiecare început de an vine cu rezoluții noi. Pe lângă ceea ce îți propui să realizezi în plan personal, cu siguranță ai pe listă și rezoluții referitoare la viața profesională. Poate că locul de muncă pe care îl ai acum nu ți se mai potrivește. Poate vrei să crești din punct de vedere profesional. Sau poate că, pur și simplu, vrei să începi să faci ceva nou. Poate că a venit momentul să îți transformi o pasiune într-un job nou?

Ce vrei să faci cu viața profesională?

Ce vrei să faci cu viața profesională?

Experiențele anterioare din viața profesională sunt importante

Dacă intenționezi să faci o schimbare în ceea ce privește viața profesională, cu siguranță ai învățat ceva din experiențele anterioare. Consideri că ești îndeajuns de matur din punct de vedere profesional și știi ce îți dorești să faci? Atunci e timpul să acționezi! Analizează bine experiențele profesionale anterioare. Ce ți-a plăcut să faci? Ce te-a nemulțumit? Fă o listă cu ceea ce îți dorești. Pune pe listă obiective tangibile, pe care știi că le poți atinge, cu perseverență și determinare.

Te-ai gândit și la ceea ce NU ar trebui să mai faci, când vine vorba de viața profesională?

Specialiștii în resurse umane consideră că este important să înveți să spui ”NU”. Învață să spui „nu” lucrurilor și oamenilor care nu te mai ajută să îți atingi obiectivele. Mărește cercul cu oameni din jurul tău care te susțin și care îți încurajează progresul. Când vei ști să spui „nu” vei avea posibilitatea să spui de mai multe ori „da” activităților și oamenilor care te vor ajuta să îți atingi obiectivele.

Nu da vina pe altcineva sau pe altceva pentru eșecurile din viața profesională. Ceea ce te trage înapoi nu este un factor extern, ci intern. Oricât de mult te ajută să dai vina pe factorii externi (colectivul în care nu îți găsești locul, șeful, pandemia, climatul economic, etc.), adevărul este că felul tău de a gândi și atitudinea ta sunt cele care îți influențează nu numai deciziile, ci și parcursul profesional. Cu cât accepți acest lucru mai repede și devii responsabil pentru deciziile tale și consecințele acestora, cu atât mai repede vei progresa, iar viața profesională ți se va schimba.

Schimbă obiceiurile proaste care îți influențează negativ viața profesională! Adevărul este că îi deprindem pe oamenii din jurul nostru să ne trateze prin ceea ce permitem sau tolerăm. Dacă permiți mereu lucruri care te deranjează, dacă nu ai curajul să spui ce te nemulțumește, te vei confrunta mereu cu acest tip de comportament, dacă nu îl oprești. Sigur, există și situații excepționale, însă acestea nu trebuie să devină o obișnuință, motiv pentru care trebuie să spui mere care îți sunt așteptările. Singurii oameni care vor fi deranjați de limitele pe care le impui vor fi cei care nu au limite.

Încetează să mai faci lucruri pe care le urăști! Doar pentru că poți face ceva nu înseamnă că ar trebui să faci, dacă te deranjează. Când conștientizezi că faci ceva care nu-ți aduce nici bucurie, nici venituri, înseamnă că este momentul să te oprești din a mai face acel lucru. Dacă poți, deleagă ceea ce urăști să faci, astfel vei avea mai mult timp să-ți maximizezi talentul și energia pe activități care contează și care te aduc mai aproape de progres.

Înlătură frica, pentru ca influențează viața profesională, și nu numai, în mod negativ. Fiind o emoție puternică, cu impact negativ, frica ne împiedică să progresăm, să ducem lucruri la bun sfârșit. Dacă vrei să progresezi în carieră, trebuie să ieși din zona ta de confort și să acționezi.

Este important să conștientizăm că ceea ce ne propunem SĂ NU MAI FACEM poate fi mai eficient decât ceea ce ne propunem să facem.

Dacă știi deja ce vrei să faci în viața profesională și ai nevoie de cursuri acreditate care să ateste ce calificări ai, poți apela la Centrul de Calificare și Pregătire Profesională unde găsești o gamă variată de cursuri pe care le poți faci. Scopul nostru îl constituie educarea și încurajarea persoanelor în vederea pregătirii și perfecționării profesionale, a calificării și recalificării, prin organizarea de cursuri într-o multitudine de domenii. Așadar, dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție! Găsești pe site-ul nostru informații concrete despre fiecare curs de calificare în parte, inclusiv costuri și acte necesare. Și, dacă ai nelămuriri sau vrei să te înscrii la oricare dintre cursuri, ne poți suna oricând.

Autor – Ileana Adamescu

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.