Noua lege a uceniciei la locul de munca – Ce subventii vor primi angajatorii?

Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca aduc la cunostinta faptul ca urmeaza a interveni modificari in cazul Legii 279/2005, cu privire la angajatorii care incheie un contract de ucenicie cu tinerii aflati in internship.

Acesti angajatori care organizeaza astfel de etape pentru crearea locurilor de ucenicie ar urma sa primeasca de la stat, pe baza unei cereri, o suma de 1125 lei/lunar, suma fiind primita din bugetul asigurarilor de somaj.

In cazul unor astfel de perioade de profesionalizare, ucenicii pot beneficia de cursuri de calificare si de instruire practica pe postul ce urmeaza sa-l ocupe.  De asemenea, ei pot incheia un contract de ucenicie pe orice perioada, insa nu mai mica de 12 luni, timp in care pot beneficia de instruire continua si de acumularea experientei pe postul ce urmeaza a fi angajati.

Avantaje pentru cei ce contracteaza ca ucenici studenti si absolventit de studii superioare

Bineinteles, oamenii care doresc sa lucreze cu studentii si absolventii de studii superioare sunt avantajati. Ei pot obtine de la stat o suma cu ceva mai mare de la bugetul de asigurare a somajului. Conform Legii 335/2013, contractorii beneficiaza, la cerere, de 1350 lei/luna pentru fiecare absolvent primit in perioada de ucenicie.

Contractul poate fi dezvoltate pe aceeasi conditie: un minim de 12 luni, insa subventia va fi acordata de catre stat doar in primele 6 luni.

Intregile burse vor fi acordate de catre stat angajatorilo, numai in conditii legale, daca ucenicii au contract legal si sunt inregistrati cu norma totala de munca. Iar banii vor fi asigurati in limita fondurilor destinate acestor tipuri de activitati.

Ucenicia – perioada in care se formeaza angajatii de viitor

Ucenicia este o perioada foarte benefica pentru fiecare tanar. In cadrul unor astfel de perioade tinerii se pot bucura de experienta practica, de cursuri de specialitate, din care sa invete profesia ce urmeaza sa o desfasoare, dar pot lega si deosebite relatii cu anumite companii, largandu-si astfel ocaziile de angajare pe piata muncii.

Iar in cazul in care statul incurajeaza dezvoltarea unor astfel de programe, prin ajutorul acestor subventii, angajatorii ar trebui sa ia in calcul introducerea cator mai multe programe de acest tip in grila lor. Atat tinerii cat si angajatorii au de castigat din urma unor astfel de initiative.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.