Școală profesională sau curs de calificare – ce ar trebui să alegi?

În momentul în care hotărăști că vrei să faci primii pași spre o carieră de succes, ai câteva alegeri extrem de importante de făcut. Una dintre acestea se rezumă la a alege modalitatea cea mai eficientă prin care te poți încadra ca profesionist într-un domeniu. Trebuie să te gândești cum poți obține cel mai rapid și cel mai eficient o diplomă de calificare profesională în domeniul în care vrei să lucrezi.

Vei avea de ales între mai multe opțiuni. Însă cele mai axate pe profesionalizare și pe calificare în piața muncii sunt școala profesională sau cursurile de calificare. Ce alegi între cele două? Ce avantaje și dezavantaje au fiecare dintre ele?

Școală profesională sau curs de calificare – ce să aleg?

Există diverse avantaje și dezavantaje în ambele alegeri. Singurul lucru la care trebuie să fii atent este care dintre avantaje pot compensa dezavantajele mai bine în situația ta.

Dacă alegi o școală profesională, ești conștient din prima zi că îți asumi o răspundere extrem de mare pe termen lung. O astfel de școală durează de obicei 2 – 3 ani. Iar sistemul prin care vei trece este unul strict educațional. Așadar, te vei simți din nou elev. Iar la o vârstă mai înaintată acest lucru nu pare a fi tocmai un avantaj.

În acelaști timp, perioada îndelungată de studiu îți va oferi și posibilitatea de a deveni profesionist prin ore de practică. Vei avea mai mult timp să intri în contact cu piața muncii.

În cazul unui curs, diploma de calificare o poți obține în doar câteva luni de zile. Iar în aceste luni de zile vei avea și ore de practică. Totuși, perioada este un pic ca mică pentru a te putea considera profesionist în urma absolvirii unui astfel de curs. Chiar dacă pe diplomă ești atestat ca specialist, angajatorii pot privi cu suspiciune acest lucru, deoarece nu ai urmat o pregătire intensă.

Totuși, trebuiesc luate în calcul și cheltuielile. Un curs de calificare va costa cu mult mai puțin decât susținerea unui om într-o școală timp de câțiva ani. Spre exemplu, poți urma cursuri make-up pentru a te califica în acest domeniu, doar cu o sumă modică, între 800 și 2000 de lei. Prețul variază în funcție de școala unde alegi să urmezi acest curs și în funcție de nivelele de parcurs din cadrul cursului.

Atunci când te vei întreba ce dorești să alegi între o școală profesională sau un curs de calificare profesională, răspunsul ți-l poți oferi numai tu singur. Pe tine ce te avantajează mai mult?

Vrei să devii un profesionist și să stăpânești domeniul pe care urmează să activezi în orice situație? Alege să investești timp și resurse financiare într-o adevărată etapă de educație, cu ajutorul unei școli profesionale.

Dorești să ajungi atestat ca specialist într-un domeniu în cel mai scurt timp și cu o investiție minimă? Vrei să capeți un job în cel mai scurt timp? Alege un curs de calificare.

Totul depinde de ce îți dorești tu!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.