Rata șomajului în luna martie într-o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut

Rata şomajului a scăzut uşor în martie, la 5,4%, iar numărul şomerilor s-a redus cu 10.500 de persoane faţă de perioada similară din 2022, la 453.100 persoane.

Rata șomajului în luna martie într-o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut

Rata șomajului în luna martie într-o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost în martie 2023 de 5,4%, faţă de 5,5% în februarie, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) fiind estimat la 453.100 persoane, arată datele INS.

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Numărul şomerilor a fost în martie în scădere cu 10.500 de persoane faţă de perioada similară din 2022.

În continuare se menţine un nivel ridicat, de 22,2%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna martie 2023 (4,1% în cazul femeilor şi 4,7% al bărbaţilor).

Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,7% din numărul total al șomerilor.

Este important de menționat că aceste date se referă la șomajul înregistrat oficial, ceea ce înseamnă că nu iau în considerare persoanele care nu sunt înregistate la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă sau care lucrează în mod informal. De asemenea, este posibil ca rata reală a șomajului să fie mai mare decât cea raportată din cauza unor probleme legate de definirea și măsurarea șomajului.

Ce reprezintă șomajul?

Șomajul reprezintă situația în care o persoană aptă de muncă nu deține un loc de muncă și este în căutarea unuia. În general, aceasta este o situație neplăcută și stresantă pentru persoana în cauză, deoarece în mod obișnuit implică pierderea de venituri și poate duce la dificultăți financiare. De asemenea, șomajul poate avea efecte negative asupra economiei, deoarece reduce veniturile fiscale și poate reduce cheltuielile de consum ale persoanelor afectate de șomaj, ceea ce poate duce la scăderea cererii pentru bunuri și servicii. De aceea, guvernele încearcă să reducă rata șomajului prin diverse politici economice, sociale și de ocupare a forței de muncă, care pot include programe de stimulare a creării de noi locuri de muncă, programe de formare profesională și alte măsuri menite să sprijine persoanele șomere să-și găsească un loc de muncă.

Dacă, din nefericire, ai rămas fără un loc de muncă și ești dispus să parcurgi un proces de reconversie profesională, poți începe prin a studia oferta cursurilor de calificare ale Centrului de Calificare și Pregătire profesională,

unde găsești o gamă variată de cursuri pe care le poți faci. Scopul nostru îl constituie educarea și încurajarea persoanelor în vederea pregătirii și perfecționării profesionale, a calificării și recalificării, prin organizarea de cursuri într-o multitudine de domenii. Așadar, dacă ai nevoie de sprijin pentru a te orienta în carieră, Centrul de calificare și formare profesională îți stă la dispoziție! Găsești pe site-ul nostru informații concrete despre fiecare curs de calificare în parte, inclusiv costuri și acte necesare. Și, dacă ai nelămuriri sau vrei să te înscrii la oricare dintre cursuri, ne poți suna oricând.

Autor – Ileana Adamescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.